top of page

Introductie tot naaldvilten


Vandaag neem ik je mee in de wereld van naaldvilten.

Wat is Naaldvilten?

Naaldvilten is een ambachtelijke techniek waarbij losse vezels wol worden samengeperst en gevormd met behulp van een speciale viltnaald. Deze naalden hebben kleine weerhaken die de vezels vastgrijpen en in elkaar verstrengelen, waardoor een stevige en duurzame structuur ontstaat. Op deze manier kan je driedimensionale sculpturen, sieraden, en zelfs functionele objecten te creëren.


Een viltnaald waar de weerhaakjes goed te zien zijn
viltnaald met weerhaakjes

Benodigdheden voor Naaldvilten:

 1. Viltnaalden: Deze naalden hebben weerhaken om de wol te grijpen en te verstrengelen.

 2. Wol: Kies wol in verschillende kleuren en texturen. Het kan zowel natuurlijke als gekleurde wol zijn.

 3. Vilten Ondergrond: Gebruik een zachte ondergrond zoals schuimrubber om de naalden in te steken zonder ze te beschadigen. ( ik verkoop eco prikmatten)

 4. Optioneel: Vilten Mal of Sjabloon: Voor beginners kan het handig zijn om een mal of sjabloon te gebruiken om een bepaalde vorm te creëren.

Het Proces van Naaldvilten:

 1. Kies een Ontwerp: Bedenk welk ontwerp je wilt maken. Misschien een schattig dier, een bloem, of zelfs een abstracte vorm.

 2. Vorm de Basis: Begin met het vormen van een basis voor je project. Rol de wol in de gewenste vorm en begin met vilten om een stevige basis te creëren.

 3. Toevoegen van Details: Voeg laag voor laag wol toe om details en textuur aan je creatie toe te voegen. Gebruik verschillende kleuren om diepte en leven toe te voegen.

 4. Afwerking en Inspectie: Zodra je tevreden bent met je creatie, inspecteer je het zorgvuldig en zorg je ervoor dat alle gebieden stevig zijn gevilt.

Voordelen van Naaldvilten:

 1. Creatieve Uitlaatklep: Naaldvilten is een ontspannende en creatieve manier om je gedachten tot rust te laten komen

 2. Onbegrensde mogelijkheden: Elk figuur kan gecreëerd worden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is een geweldige manier om persoonlijke geschenken te maken.

 3. Therapeutische Voordelen: De repetitieve bewegingen en het bijbehorende geluid van naaldvilten kunnen therapeutisch zijn en stress verminderen.

 4. Milieuvriendelijke hobby: Zolang er natuurlijke, milieuvriendelijk geverfde wol gebruikt word en een eco prikkussen, is naaldvilten een zeer milieuvriendelijke hobby.


Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, naaldvilten biedt een wereld van mogelijkheden. Experimenteer met kleuren, vormen en texturen om je eigen unieke creaties tot leven te brengen.

Ben je op zoek naar een leuk idee voor een babyshower? Boek een workshop mobiel naaldvilten. Iedere vriendin maakt een figuur ( in de stijl die de zwangere leuk vind) denk aan bijvoorbeeld het thema planeten of thema zeedieren. Onder begeleiding creëren we een babymobiel als blijvende herinnering voor de zwangere en haar toekomstige baby.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page