top of page

Wat is aquarelverf

Vandaag ga ik iets vertellen over verf waarbij kleuren op magische wijze op papier dansen en vloeien: de wereld van aquarelverf. Iets waar sommige mensen toch wat moeite mee hebben. Met aquarel moet je namelijk soms de controle van het vloeien van de verf een beetje los durven laten.

Aquarelverf is een medium dat bestaat uit pigmenten vermengd met een bindmiddel dat oplosbaar is in water. Wat het zo bijzonder maakt; als de verf is opdroogd kan het weer geactiveerd worden met water!

Eigenschappen van Aquarelverf

  1. Transparantie en Gelaagdheid: Aquarelverf staat bekend om zijn transparantie, waardoor licht door de verf heen schijnt. Hierdoor kun je prachtige gelaagde effecten creëren door meerdere lagen op elkaar aan te brengen.

  2. Lichtspel en Schaduw: Het vermogen van aquarelverf om subtiele overgangen tussen licht en schaduw te creëren, maakt het ideaal voor het vastleggen van sferen en stemmingen in je kunstwerken.

  3. Spontaniteit en Vloeibaarheid: Aquarelverf reageert op water op een manier die andere verfsoorten niet doen. Speel met verschillende hoeveelheden water om de mate van vloeibaarheid te controleren en creëer verrassende effecten.

Tips voor het Werken met Aquarelverf

  1. Begin Licht: Bouw je schilderij geleidelijk op. Begin met lichte, waterige lagen en voeg meer pigment toe naarmate de verf droogt.

  2. Behoud Witruimte: Laat delen van je papier onbedekt voor een fris en licht resultaat. Witruimte draagt bij aan de lichtheid en levendigheid van aquarelwerken.

Experimenteer met Technieken: Probeer verschillende technieken zoals nat-in-nat schilderen, het gebruik van zout voor textuur, of het creëren van zachte overgangen met natte kwasten.

Aquarel verf kan in twee verschillende vormen gekocht worden: Een pan set ( zie foto hieronder) en in tubes.

Ik ga in toekomstige posts meer in op alle mogelijkheden en ik zal daar mooie voorbeelden bij gaan laten zien!


Aquarel verf in de vorm van een set met napjes
Aquarel pan set

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page